פורסם ב- כתיבת תגובה

עבודות הזויות ברחבי העולם

מבחינתי חלק מאד משמעותי מהחוויות בטיול הוא הלמידה על התרבות של העמים השונים- מסורות, מנהגים, הסטוריה…וגם חיי היום יום. אחת החוויות המרתקות היא לנסות למצוא בעלי מקצוע אשר משמרים מלאכות וידע מסורתי. לרוב, אם תבקשו יפה הם יכניסו אתכם לתוך עולמם ויחלקו מהמקצועיות שלהם בתחומם.

בפוסט הזה הכנתי עבורכם אוסף של עבודות הזויות (ומדהימות) שקיימות במקומות שונים בעולם. אם אתם מכירים דוגמאות נוספות- תשתפו אותנו בתגובות!

בוליביה- קריית קרח

באזור קרוחון צ'ימבוראזו בבוליביה הייתה מסורת ארוכת שנים של כריית קרח ומכירתו בשווקים לצרכי קירור והכנת גלידה. כיום המסורת הזאת כמעט נעלמה לחלוטין ונותר רק אדם אחד שמשמר את המסורת וכורה קרח לפרנסתו.

The Last Ice Merchant (El Último Hielero) from Sandy Patch on Vimeo.

הסרטון מלווה את בלטאזאר שמטפס מדי יום אל ההר עם החמורים שלו ויורד עם קוביות קרח ענקיות אותן הוא מנקה, עוטף באריזת קש ומעביר לדוכן בשוק אשר מוכר את הקרח של המשפחה שלו כבר 4 דורות! העבודה כבר לא משתלמת וריבוי המקררים והקרח התעשייתי הפכו את תפקידם של כורי הקרח לשולי בלבד אבל בלטאזאר לא מתכוון להפסיק כל עוד הוא מסוגל להמשיך לעלות להר מדי יום. עוד פרט עצוב הוא העובדה שבלטאזאר יכול להעיד ממקור ראשון על ההתחממות העולמית ומשנה לשנה הוא נאלץ לטפס לגובה רב יותר כדי להגיע אל הקרח אשר נמס בקצב הולך וגדל.

נפאל- ציידי דבש

אנשי שבט הגורונג בנפאל משמרים מזה דורות רבים את מלאכת ציד הדבש. הדבורים ממקמות את הכוורות על צוקים גבוהים הפונים לדרום-מזרח כדי לשמור על הכוורת וכדי להגביר את החשיפה לשמש. כדי להגיע אל הכוורות, הציידים משתלשלים מסולמות במבוק וחבל טבעי ועובדים בצוות  של כ 12 איש כדי להצליח לאסוף כמה שיותר מהדבש ולשמור על חיי הצייד. מצורף כאן חלק מסרט דוקומנטרי על הציד:

הדבורים המייצרות את הדבש הזה הם מזן  Apis laboriosa אשר מצויות אך ורק באזור הזה של ההימאליה והדבש האדום שלהן ידוע בסגולות הרפואיות שלו ובתור גורם להזיות. לאור עליית הביקוש לדבש המיוחד הזה בעיקר מהשווקים ביפן, קוריאה- קורים תהליכים שמסכנים את שימור המסורת של ציד הדבש בתור חלק מרכזי בתרבות ובפולחן של המקומיים. מחיר הדבש מרקיע שחקים ולכן מתערבים גורמים מסחריים בציד ומסכנים את הקיימות ושרידות הכוורות לטווח הארוך וגם את שימור השיטות העתיקות העוברות מדור לדור. בנוסף, עליית הביקוש והמחיר גורמת למקומיים להפסיק לצרוך את הדבש שלהם לשימושים המסורתיים שלו כדי להרוויח מהמכירה שלו לזרים.

הצלם אריק טורנרט ליווה את הציידים במסגרת פרויקט צילום ברחבי העולם בנושא דבורים (בעיקר היעלמות הדבורים וההשלכות האקולוגיות- שזה נושא מרתק ששווה לקרוא עליו!)  ופרסם באתר שלו סט מדהים של תמונות מהשלבים השונים של הציד.

פרטים נוספים במחקר של  The International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD ובכתבות ב Dailymail וב Guardian.

סין- ניקוי עיניים

מסורת עתיקה של ספרים בסיצ'ואן הינה מלאכת ניכוי העיניים. זה לא בדיוק ניקוי כמו שאתם בטח מדמיינים- אלה מדובר בשימוש בלהב חדה לגירוד העין! מטורף לגמרי…

הטיפול בעיניים הוא חלק מטיפול מלא אצל הספר הסיני שמטפל גם בשיער והזקן, בעורף, צוואר, עפעפיים- וגם בעין עצמה…אם דאגתם- אין החלפה או חיטוי של הלהב בין לקוחות, אבל הן כן עוברות חיטוי מדי ערב.

כדי לעסוק במלאכה העדינה הזאת, בעלי המקצוע נדרשים ללמוד 3 שנים לפני שהם מתחילים ל'עבוד' על הלקוח הראשון כדי להבטיח שיש להם את הרגישות והיציבות הנכונה בידיים.

כאן תוכלו לקרוא עוד על העניין הזה (וגם לראות תמונות מטרידות נוספות…).

איראן- הסתרת לוחיות רישוי

אני מניח שרוב הקוראים שלנו לא יגיעו לטהרן בזמן הקרוב, אז החלטנו לתת לכם טעימה קטנה מאחת התופעות הייחודיות למדינה. בטהרן הוכנסו לאחרונה מגבלות תנועה באזורים מסויימים במרכז העיר כדי להוריד מהעומס בדרכים ומזיהום האוויר במרכז. החלוקה עובדת כך שבימים מסויימים ניתן להכנס לאזורים המוגבלים עם רכבים שלוחיות הרישוי שלהם מסתיימות בספרה זוגית ובימים אחרים מותרת הכניסה לרכבים הנושאים לוחית במספר אי זוגי. כל העניין נאכף באמצעות מצלמות המוצבות באזורים המוגבלים.

המשרה שהתפתחה סביב העניין הזה היא של אנשים שמחכים באזורים שלפני המצלמות ומקבלים תשלום כדי ללכת מאחורי הרכב ולהסתיר את לוחית הרישוי מפני עדשות המצלמה!

יש עוד המון עבודות הזויות שלא נכנסו לכתבה- לא נגענו בכלל בהודו ויפן ואולי נקדיש להם כתבה נפרדת!

מכירים עוד עבודות מעניינות? ספרו לנו בתגובות!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.