פורסם ב- כתיבת תגובה

מה עושים כשאין רופא?

אחד הפחדים של כל מי שנוסע לטיול במקומות לא שגרתיים הוא- מה קורה אם פתאום לא נרגיש טוב?

ברור שלא נעים לחלות כשאתה רחוק מהבית, שלך ובתים באופן כללי…הדרך הטובה ביותר להתמודד עם זה היא להתכונן מבעוד מועד! בעיניי, חשוב להכיר את הגוף שלך ואת המחלות הנפוצות, תסמינים ודרכים לרפא אותם- הרבה יותר מאשר לסחוב בית מרקחת שלם בתיק שבסוף לא יודעים מה לעשות איתו.

מומלץ בחום לעיין בספר Where there is no doctor לפני היציאה לטיול.

הספר יצא לאור על ידי Hesperian Fundation- עמותה ללא מטרות רווח, שעוסקת בכתיבה ופרסום של מדריכים בנושאים שונים לעוסקים בבריאות ותברואה במדינות מתפתחות. הספר מיועד בראש ובראשונה למתנדבים ללא רקע רפואי הפועלים באזורי ספר. המדריך יצא לאור לראשונה בשנת 1977 ומאז עובר שיפורים ועדכונים בצורה מתמדת. המיוחד בספר הזה, שהוא מיועד לשימוש על ידי אנשים שאינם רופאים ואין להם רקע ברפואה. בנוסף, בספר מובאות שיטות הטיפול הנהוגות בתרבויות שונות (כולל תרופות סבתא ואמונות תפלות) וכן ניתנת התייחסות לייעילותם של טיפולים אלה.

את הספר כולו ניתן להוריד למחשב בחינם בצורת קובץ pdf מאתר העמותה.

בספר ניתן למצוא טיפים מעולים לתחלואות שכיחות של מטיילים, מתוך נקודת הנחה שאין אמצעים מערביים (מרפאות, בתי מרקחת…) שזמינים בשטח. הכל ללא מונחים מבלבלים בלטינית ובליווי שרטוטים והסברים.

מתוך כתבה בירחון The Lancet (ירחון רפואי היוצא לאור בבריטניה):

A community health worker may find a single copy of Where There is No Doctor, adapted and written in the local language, more useful than access to thousands of international journals

החלק הראשון מיועד למי שהולך לעבוד בתחום הבריאות או התברואה במדינות מתפתחות ואני מניח שהם פחות רלוונטיים לרוב הקוראים שלנו. בהמשך, הספר מחולק לפי נושאים ברורים ונוח מאד לעיין בו ולמצוא במהירות את המידע הנדרש. מבין ראשי הפרקים:

  • עזרה ראשונה.
  •  יעילותם של תרופות מערביות לתחלואות נפוצות.
  • תזונה נכונה להתמודדות בשטח ומניעת מחלות.
  • שימוש במים לריפוי תחלואות.
  •  טיפול בתחלואות נפוצות (פרק 13- מומלץ בחום!).
  • הדרכה ללילדה בתנאי שדה.
  • טיפול בהקשות ונשיכות בע"ח.
  • מינון נכון לתרופות מערביות.

העמותה פרסמה מדריכים רבים בנושאים נוספים שעשויים לעניין אתכם. ניתן לגשת לכל פרסומי העמותה באמצעות הספרייה המקוונת באתר האינטרנט של העמותה.

בעיניי הספר תורם לא רק לתחושת הבטחון במהלך הטיול אלא הוא מקור מידע מעניין כמשלים לעצות של הרופא או של סבתא גם בבית.

לסיום, חשוב לי להתייחס לשתי נקודות מהותיות:

  1. אני לא רופא ואין לי כל רקע רפואי. אין לראות בכתבה זו המלצה רפואית כלשהי.
  2. נשמעה לא מעט ביקורת בעולם כנגד מייסד העמותה דויד וורנר (David Werner) בעקבות פרשיות מין שניהל עם קטינים. דויד לרנר לא עומד בראש העמותה מאז 1993. עוד על העניין הזה וביקורת נוספת על הספר ניתן לקרוא כאן.
כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.